Værd at vide, hvis du skal låne penge

Hvem kan låne penge?

Alle privatpersoner kan som udgangspunkt ansøge om et lån.

Dog er der nogle enkelte kriterier, som skal være opfyldt, for at du kan ansøge om et lån.

  • Du skal være fyldt 18 år
  • Du skal have fast bopæl i Danmark
  • Du må ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret

Kriterierne kan variere fra låneudbyder til låneudbyder.

3 simple skridt

Sådan forløber en ansøgningsproces typisk:

  1. Du udfylder en låneansøgning online.
  2. Får svar på ansøgningen inden for få minutter.
  3. Pengene indsættes på din NemKonto efter få hverdage afhængigt af lånets størrelse og evt. krav til dokumentation.

Læg et godt budget

Inden du ansøger om at låne penge, er det en god idé at lægge et godt budget, så du får et overblik over din økonomi. På den måde kan du, inden du låner penge, se, om du har luft i budgettet til at betale en månedlig ydelse på et nyt lån. Dit budget bør indeholde din indkomst og øvrige indtægter og alle dine faste udgifter til bolig, transport, forsikringer m.m. Hvis du har brug for starthjælp til at skabe overblik på din økonomi, kan du bruge vores gratis budgetskabelon i Excel-format.

#Tip

Det er en god idé at ansøge om et lån sammen med din ægtefælle eller samlever. Ved at ansøge sammen står I økonomisk stærkere og øger dermed sandsynligheden for at blive godkendt til lånet.

Spar penge ved at samle dine eksisterende lån

Har du allerede et eller flere eksisterende lån, kan det være en fordel for dig at samle dem alle i ét lån. Ved at samle alle dine lån i ét Samlelån opnår du ofte et billigere lån. Du kan typisk spare op til 1.500/3.000 kr. om måneden og dermed få et større rådighedsbeløb.

Når du ansøger om et Samlelån, oplyser du alle dine eksisterende lån til os, og bliver du godkendt til lånet, sørger banken for at indfri lånene for dig. Så ved at tage et Samlelån og samle al eksisterende gæld i ét lån får du et bedre overblik over din økonomi, og du får flere penge til dig selv – hver måned.

Billede af sparegris og kvinde i baggrund

Lån penge til dit hjem

Dit hjem er en vigtig del i dit liv – når hjem og omgivelser er i orden, trives vi ofte bedre. Ved at låne penge til din bolig, kan du gøre den mere energivenlig og du kan renovere den præcis efter dine ønsker og drømme.



Renovering:

Løbende renovering af din bolig er vigtig for at bevare boligens værdi. Måske er det tid til et nyt tag, efterisolering eller andet?



Energiforbedringer:

Der er ofte penge at spare ved at foretage energiforbedringer i din bolig, der kan spare på varmeregningen.



Nyt køkken:

Køkkenet er ofte samlingspunktet i vores hjem, og det betyder derfor meget, at både design og funktionalitet spiller sammen. Lån til renovering af dit køkken kan derfor være en god investering.

Lån penge til det, du drømmer om

Udover de praktiske ting i dit hjem, så er også dine drømme og din fritid med venner og familie vigtigt.
Ved at låne penge, har du mulighed for at realisere nogle af disse drømme med det samme.



Bil:

En ny eller brugt bil kan være en stor udgift hos mange og ofte, kan behovet for en ny bil være akut. Når du låner til en ny bil via en låneudbyder (finansieringsselskab), kan du hos nogle udbydere låne uden udbetaling og uden at skulle stille sikkerhed for lånet.



Campingvogn:

Uanset om du vil købe en brugt eller en ny campingvogn, kan det være en stor investering. Derfor tilbyder vi lån til campingvogn, så du og familien snart kan få hjul på og trille afsted på jeres første campingferie.

Få gode råd, inden køb af campingvogn.



Bryllup:

Et bryllup kan hurtigt blive en stor post i budgettet, men samtidigt er det en begivenhed, hvor man ikke har lyst til at skulle spare - heller ikke når det gælder bryllupsrejsen. Derfor kan det være en idé at låne til bryllup, så I kan få den dag og den bryllupsrejse, som I drømmer om.

Vidste du …

at du får skattefradrag for dine renter på et lån optaget gennem en låneudbyder, ligesom du får fradrag for et almindeligt banklån? Renteudgifterne bliver automatisk indberettet til SKAT og påført din årsopgørelse, hvilket betyder, at du ikke selv behøver at registrere dit rentefradrag.

Derudover kan du også få skattefradrag for stiftelsesgebyrer på lån og kreditter med en løbetid på under 2 år. Så har du optaget et lån, der tilbagebetales på under 2 år, har du mulighed for at få fradrag for det stiftelsesgebyr, du betalte ved oprettelsen af lånet. Gebyret kan variere fra bank til bank og afhænger af lånets størrelse, men det kan sagtens være på mere end 1.000 kr. Til forskel fra rentefradraget skal du selv sørge for at påføre fradraget for stiftelsesgebyrer på din årsopgørelse.

Gode råd når du skal vælge det bedste lån

Når du skal vælge et lån, kan det være svært at gennemskue, hvad du som ansøger skal kigge efter i låneprocessen. Derfor kan det være rart med et par gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger dit lån. Vi har udvalgt nogle råd til dig her.

(1) Indhent tilbud fra flere låneudbydere

Når du skal ansøge om et lån, er det en rigtig god idé at indhente tilbud på lånet fra flere forskellige låneudbydere. Der kan være forskel i renter og vilkår, og ved at kontakte flere udbydere har du mulighed for at sammenligne lånetilbud.

(3) Opdatér dit budget

Hvis du allerede har lagt et godt budget, der indeholder alle dine indtægter og udgifter, er det en god idé i budgettet at indregne den nye, potentielle låneydelse. På den måde kan du se, hvordan optagelsen af et lån, vil påvirke din økonomi – og du kan se, hvor meget du har råd til at afdrage om måneden. Ved at have et budget sikrer du, at du ikke låner mere, end du har råd til at tilbagebetale. Du kan få starthjælp til dit budget med vores budgetskabelon.

Du kan finde flere gode råd til dit budget her

(2) Kig på lånets ÅOP

Det kan være fristende blot at vælge lånet med den laveste rente, men lav rente er ikke altid ensbetydende med det billigste lån. Du skal i stedet være opmærksom på lånets ÅOP, der beskriver de samlede årlige omkostninger i procent på lånet. ÅOP indeholder både renter, gebyrer og de eventuelle øvrige udgifter, der måtte være på lånet. Lånet med den laveste ÅOP er dermed samlet set det billigste lån.

Ofte stillede spørgsmål om lån

    Hvor hurtigt får jeg pengene udbetalt?

    Det kommer an på størrelsen af lånet, men ofte inden for få hverdage. Et Samlelån kræver fx lidt længere behandlingstid, hvorfor du her kan forvente længere ventetid på en udbetaling.

    Hvad koster det at låne penge?

    Det kommer an på hvor mange penge, du gerne vil låne og hvilken låneudbyder, du benytter dig af. Renten er desuden som regel baseret på den samlede kreditvurdering af dig og en evt. medansøger.

    Hvor meget kan jeg låne?

    Typisk op til 300.000 kr. og måske mere. Det kommer an på den enkelte låneudbyder. Men en kreditvurderingen af dig og en medansøger er afgørende for, hvor meget låneudbyderen kan tilbyde at låne dig.

    Hvad er risikoen ved at låne penge?

    Der kan ligge en risiko i at låne penge, hvis du kommer i en situation, hvor du får svært ved at betale dit månedlig afdrag og ikke kan betale lånet tilbage igen. Men skulle det ske, er det vigtigt, at du kontakter banken, så I sammen kan finde en løsning.

    Hvordan finder jeg frem til det bedste lån for mig?

    Det er altid en god idé at sammenligne et lån med et tilsvarende lån hos en anden låneudbyder, så du sikrer, at du får det bedste lån og til den bedste pris.

    Hvorfor kan jeg ikke låne penge?

    Det kan der være rigtig mange grunde til, og kriterierne for at låne penge varierer fra bank til bank – men det kan fx være, at dit rådighedsbeløb er for lavt, eller din samlede gæld er for høj. Du kan finde mere viden om kreditvurdering her. 

    Hvad kan jeg bruge mit lån til?

    Som udgangspunkt er et forbrugslån ikke øremærket én bestemt ting, som de er, når du låner fra din primære bank. Du bestemmer derfor selv, hvad pengene skal gå til.

    Kan jeg samle min gæld i ét samlet lån?

    Hvis du har flere lån og kreditter, kan du med fordel samle dem i ét samlet lån. Du kan med fordel søge via disse sammenligningstjenester og dermed finde det bedste tilbud på et Samlelån.

    • Lendme
    • Lendo
    • Sambla
    • Lånio
    • Samlino
    Kan jeg låne penge, hvis jeg står i RKI?

    Hvis du står registreret i RKI, kan du desværre ikke låne penge.